Get Adobe Flash player

Місце створення:

Центральна дитяча бібліотека  ім. Ю.Гагаріна

Дані про бібліотеку:

Інформаційні ресурси:

книжковий фонд – 73880 прим.

Користувачі:

загальна кількість – 5490 чол.

за категоріями: діти - 4808; юнацтво - 379; організатори дитячого читання - 303.

Відвідування: 54269

Видача документів: 130743 прим.

Комп’ютерний парк: 11 комп'ютерів (7 - для користувачів, 4 – для працівників), 2 сканера, 3 принтера

 Керівник та виконавці Програми:

Відповідальний керівник: Овдієнко Л.В. – заступник директора по роботі з дітьми

Виконавці:

Волкова Г.В. – завідувач відділом обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів;

Цицерова Л.П. - завідувач відділом масової роботи та естетичного виховання;

Додатко Н.В. – бібліотекар дитячого Інтернет - центру

Гнойова З.М.  – провідний бібліотекар кімнати казок

  Опис програми та проектні пояснення.

     Актуальність проблеми:

             Необхідність розробки й реалізації Проекту викликана тим, що у місті проблема організації вільного часу дітей  не є новою. Особливу турботу сьогодні викликає стан і зміст дитячої та підліткової дозвілевої діяльності за межами сім'ї, школи.

        Проект спрямований на виконання основного завдання – об'єднання сил і можливостей фахівців у галузі освіти, культури і спорту, засобів масової інформації, керівників міста в залученні дітей до корисного та пізнавального дозвілля.

        Сучасних дітей складно чимось здивувати.  Якщо і цікавить, так це нові види змагань, досягнення наших успішних маленьких земляків, ігрові заходи з популяризації читання та книги.

          Проект працюватиме на вирішення наступних проблем:

  1. В останні роки все частіше звучить ствердження, що йде спад читацької активності, особливо серед дітей. Тому перед дитячою бібліотекою стоїть неабияке   завдання – підняти престиж читання, повернути книгу в сім`ю, зробити її цікавою і необхідною. Саме для цього у бібліотеках будуть створюватися всі належні умови для всебічного гармонійного розвитку особистості. З метою залучення дітей до читання і активізації роботи бібліотеки з використанням новітніх інформаційних технологій, крім активного використання стаціонарних форм обслуговування, а також розширення спектру та якості бібліотечних послуг, працівниками бібліотеки будуть проведені різноманітні культурно-масові заходи.

  2.  Популяризуючи читання, як один з видів дозвілля дітей, бібліотека стане центром дозвілля, місцем спілкування, допомагатиме читачам розкрити свої здібності.

  3.  Враховуючи те, що однією з характерних рис сучасного стану масової роботи бібліотеки під час дозвілля дітей є широке використання ігор – впровадити в роботу бібліотеки найкращий досвід ігрової діяльності. Адже у процесі гри у дитини відбиваються і закріплюються уявлення про навколишній світ, формуються навички, необхідні для успішної праці, виховуються організаторські, творчі здібності. Гра стимулює наполегливість, тренує увагу, збагачує пам’ять. А.С.Макаренко писав: “Гра має важливе значення в житті дитини, має таке саме значення, як для дорослих діяльність, робота, служба. Якою дитина в грі, такою переважно вона буде в роботі, коли виросте. Тому виховання майбутнього діяча проходить саме в грі”.

   

    Короткий опис проекту:

         Проект– передбачає створення єдиного інформаційно-бібліотечного простору з метою залучення нових читачів до бібліотек, створення активного онлайн - середовища для спільної роботи бібліотекарів, дітей, батьків та вчителів.

         Дитячий Інтернет-центрі всі відділи обслуговування ЦДБ, будуть об’єднані у єдиний інформаційно-бібліотечний простір «Бібліомістечко» на основі новітніх інформаційно комунікаційних технологій, спрямований на інтелектуальне, творче та духовне збагачення користувачів-дітей.      

          Створення комфортного інформаційного середовища, яке відповідало б різнобічним уподобанням маленьких користувачів – організує 3 функціональні зони: у кімнаті  ігровий майданчик «Казкова вітальня», увідділі обслуговування «Book-клуб»,  а у дитячому Інтернет - центрі – «Інформаційна планета «КОМП'ЮТЕРіЯ».

         Організація дитячих колективів та об’єднань з метою задоволення інтересів і реалізації  потреб підростаючого покоління у самовдосконаленні та саморозвитку засобами гри (літературно-ігрова студія «Диво грай», клуб віртуальних мандрівників «Смайлик», клуб для маленьких господинь «Дюймовочка», краєзнавчий гурток «Оберіг»).

 

     Досвід роботи по  співпраці з  цільовою аудиторією під час етапу планування проекту ( кілька прикладів висловлювань цільової групи):

   Дитяче життя може бути цікавим і змістовним, якщо діти матимуть нагоду грати в різні ігри, постійно поповнювати свій ігровий багаж. Щоб ігри стали справжнім організатором життя людей, їх активної діяльності, їх інтересів і потреб, необхідно, щоб у практиці виховання було багатство й різноманітність ігор. Розумна різноманітність ігор цінна ще й тому, що в цих умовах стає можливим вирішення великих виховних завдань – ставлення дітей один до одного, засвоєння норм життя в дитячому віці, формування характеру.   

  Залучення дітей до читання неможливо уявити без їх участі в різноманітних конкурсах, святах, естафетах, де використовуються ігрові елементи. Відбір теми проекту обумовлений попереднім досвідом роботи бібліотеки. Позитивним прикладом стали розважально-ігрові програми «Свято мильного пузиря»; «Подорож Нехворійки по країні Здоров’я»; «Є у літа чудеса», «Живе на всій планеті народ веселий – діти»;«Мері Поппінс запрошує на Книжкову планету». В рамках Всеукраїнського Дня бібліотек  діти  разом з улюбленими героями казок (у виконанні бібліотекарів та волонтерів): Мері Поппінс, Буратіно та дівчинкою Машею, поринули в казкову країну пригод. Казкові персонажі: Буратіно, лисиця Аліса, кіт Базиліо, які «зійшли» зі сторінок книжок для знайомства з читачами, провели їх найпотаємнішими стежинками Книжкового королівства, повідали історію створення бібліотеки та ознайомили з безцінними скарбами, що зберігаються у ній. Найбільш кмітливі школярі змагатися у відео-вікторині «Знаю все на світі», літературному міксі «Відгадай героя» та  грали в ігри: «Веселі перегони», «Казкові телеграми», «Юні художники», «Пташине гніздо», «Матрьошка». Також програму доповняли веселі загадки, пісні, танці.

 Діти допомагали героям подолати перешкоди, розважались та відпочивали, а  найактивніші учасники свята взяли участь в конкурсі малюнків комп’ютерної графіки  «Моя  бібліотека». Дана форма організації відпочинку школярів є дуже ефективною. Про це свідчать позитивні відгуки дітей  та  запис в «Книзі відгуків» батька багатодітної сім'ї Крейтора В.П.: - «Саме завдяки таким заходам дітки краще розуміють, що весь світ і людське життя складається не тільки з чорних і білих кольорів, а з тисячі різнобарвних відтінків, які потрібно навчитися бачити, відчувати, розрізняти. А також, що основною рушійною силою життя є людська любов, доброта, щирість та безкорисливість, і тому добро завжди має перемагати зло».

 За 2011 рік бібліотекою проведено 195 заходів,  55 екскурсій, здійснено 10 виходів до таборів та дитячих будинків. Заходи нашої бібліотеки, що супроводжуються іграми за 2011 рік відвідали 5106 дітей. За цей період залучено до користування бібліотекою  505 дітей.

 Тому бібліотекарі вирішили не тільки підвищити їх обізнаність з питань дозвілля, а й надати можливість їм поспілкуватись між собою та з фахівцями. Систематично до бібліотеки звертаються вчителі-вихователі, класні керівники, працівники позашкільних закладів з   проханням – підібрати нові, сучасні інформаційні матеріали по темі дозвілля з використанням ігор на позакласних заходах, виховних годинах. Ми побачили, що вчителі, вихователі, керівники гуртків недостатньо володіють не тільки інформацією, але і не вміють використовувати Інтернет - ресурси. Тоді ми зрозуміли, що бібліотека може допомогти  цим та й іншим людям, які мають подібні потреби і залучити нових користувачів (і потенційних спонсорів) до бібліотеки. Так сформувалася ідея   проведення  циклу заходів для організації дозвілля школярів, де поєдналися б інформаційні потреби користувачів і кваліфікаційна допомога спеціалістів та волонтерів.

 

Мета:   

               Метою проекту є створення умов здорового та змістовного відпочинку, розвитку інтелектуальних здібностей,  виховання у дітей та підлітків взаємодопомоги, взаєморозуміння, добропорядності, доброчинності, любові до Батьківщини, рідного краю, навколишнього середовища, залучення дітей до книжкового світу  через ігрову діяльність.

               Об'єднати інтелектуальні, фінансові й організаційні зусилля громади, різних закладів по організації дозвілля дітей.

                   

     Завдання:

     Завдання проекту:

·   залучення дітей до систематичного читання;

·   реалізація прав дітей на інформацію;

·   виховання творчого та ерудованого підростаючого покоління;

·   виховання в дітях патріотичних почуттів, громадянського обов'язку, шанобливого ставлення до національної спадщини, історії, культури, традицій;

·   через гру навчити дітей бачити та цінувати красу навколишнього світу, життя, мистецтва, природи;

·   навчити волонтерів користуватися Інтернет - технологіями, комп’ютерними іграми і розповсюджувати їх в своєму середовищі;

·   залучити старшокласників, студентів училища, технікумів до активної участі у проведенні масових заходів проекту з метою набуття вмінь та навичок;

·   допомогти вчителям-класним керівникам поновити зміст виховання по питаннях організації дозвілля з використанням ігрових елементів та Інтернет-ресурсів;

·   координація форм і методів роботи з питань організації дозвілля з партнерами проекту;

·   консолідація зусиль бібліотечних фахівців та освітян, працівників сфери соціального захисту у подоланні ізольованості дітей-інвалідів через залучення їх до інформаційно-комунікативних технологій;

·   впровадження досягнень інших бібліотек, партнерів щодо питань дозвілля;

·   збільшення поінформованості членів місцевих громад та органів влади про потужний потенціал дитячих бібліотек, напрямки їх діяльності та соціальну значущість, висвітлення роботи над проектом у ЗМІ

 

              Освітні завдання:

·   створювати умови для вільної самостійної ігрової діяльності дітей;

·   використовувати різні види ігор, навчати розрізняти їх за змістом, характерними особливостями;

·   стимулювати і заохочувати прагнення дітей відображати своє ставлення до дійсності в грі;

·   створювати передумови розвитку сюжетно-рольової гри;

·   допомагати дітям опановувати способами рольової поведінки: встановлювати множинні зв'язки ролей, легко переходити від однієї ролі до іншої і т. п.;

·   граючи з дитиною, активізувати її уяву і стимулювати творчість шляхом включення в один сюжет реальних і вигаданих персонажів;

·   спонукати дітей до ігор-фантазій, в процесі яких вони можуть «діяти» лише у мовному плані, зі схваленням ставитися до включення в сюжет гри;

·   сприяти виникненню в грі дружніх, партнерських відносин та ігрових об’єднань за інтересами.

 

     База реалізації:

Центральна міська бібліотека для дітей ім. Ю. Гагаріна Олександрійської МЦБС

 

Об'єкти Програми:

     Учасники проекту:

·         діти молодшого, середнього та старшого шкільного віку 17-ти шкіл міста  будуть брати участь у  проведенні масових заходів, спілкуванні, відвідуванні дитячого Інтернет - центру. Очікується збільшення кількості користувачів бібліотеки;

      Проектом передбачено забезпечення першочергового обслуговування дітей пільгових категорій: дітей-сиріт, дітей, позбавленим батьківського піклування, дітей-інвалідів, дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, дітей з малозабезпечених і багатодітних сімей; організацію відпочинку  цих дітей та тих, котрі перебувають на диспансерному обліку на базі денного стаціонару дитячої лікарні та вихованців дитячого будинку «Джерело життя» і Пантаївської школи-інтернату (близько 400 дітей).

·         вчителі – класні керівники, вихователі – будуть вивчати нові інформаційні технології, навчатися  впровадженню інтерактивних ігор, ігрових програм; використовувати ігри та навчально-ігрові програми для формування у дітей позитивного ставлення до читання.

·         волонтери – члени міської молодіжної Громадської організації “Молодь” (студенти Олександрійського педагогічного училища, Олександрійського медичного училища, Олександрійського училища культури) братимуть участь в акціях, тренінгах, організації та проведенні масових заходів, підготовці та розповсюдженні рекламних та інформаційних матеріалів.

·         Члени Громадської організації Козацьке товариство «Козацький звичай»   та міської організації Товариства Червоного Хреста України будуть мати можливість брати участь в заходах  проекту, а також в он-лайн - заходах.

 

Термін дії програми:

   Програма розрахована на п’ять  років  - 2012-2016  роки.

 

Партнери для втілення проекту:

Партнери

Вид співпраці/допомоги

Управління культури і туризму Олександрійської міської ради

Часткове фінансування проекту (сплачуватиме Інтернет-зв'язок), наглядатиме за виконанням проекту.

Управління освіти, молоді та спорту Олександрійсь-кої міської ради

Залучення фахівців (психологів, вчителів) міського управління до проведення тренінгів для волонтерів

Служба у справах дітей Олександрійської міської ради;

Проведення спільних масових заходів, заохочення переможців заходів

Комунальний вищий нав-чальний заклад «Олексан-дрійське училище культури

Участь волонтерів у проведенні масових заходів та у залученні дітей до читання

Державний вищий навчальний заклад "Олександрійський політехнічний коледж"

Залучення спеціалістів, волонтерів до проведення тренінгів, майстер-класу та масових заходів

Палац культури «Світлопільський»

Проведення спільних масових заходів, заохочення переможців заходів. Участь у підготовці та проведенні тренінгів з теми проекту

Міський палац культури

 

Проведення спільних масових заходів, заохочення переможців заходів

Олександрійська міська молодіжна громадська організація «Молодь»

Організація волонтерського руху сумісно з бібліотекою, участь в міських заходах, розповсюдження рекламних та інформаційних матеріалів серед громади міста.  

Громадська організація Козацьке товариство «Козацький звичай»

Участь волонтерів у проведенні масових заходів та у залученні дітей до читання

Олександрійська міська організація Товариства Червоного Хреста України

Лікарі-спеціалісти братимуть участь у бібліотечних заходах оздоровчої тематики та  тренінгах, семінарах

 

Громадська організація «Фотоклуб «Колорит»

Організація фотовиставок, фоторепортажів з тренінгів,  бібліотечних театралізованих заходів з теми проекту

Редакція газети

«Городской курьер»

Інформаційна підтримка ходу реалізації проекту місцевої громади

ТОВ «Телерадіокомпанія «Контакт ЛТД»

Інформаційна підтримка ходу реалізації проекту місцевої громади

 

 

 

 

Фінансові витрати на виконання програми

        Фінансування Програми планується здійснювати за рахунок коштів спеціального фонду, спонсорських, грантів міжнародних організацій та інших джерел.

        Обсяг видатків, необхідних для виконання Програми, орієнтовно становить 9 тис. гривень за рахунок спецкоштів та спонсорьких і уточнюється щороку з урахуванням реальних можливостей.

 

 

Види діяльності

Рік

придбання

Кошти

(грн.)

спец. кошти

(щорічно)

Кошти

(грн.)

спонсор.

(щорічно)

Підготовка приміщення бібліотеки:

·   обладнання дитячого Інтернет – центру (комп’ютерні столи - конструктори, стільці, стіл-кафедра);

·   обладнання кімнати казок (стелаж-вітрина, крісло-банкетка, стіл дитячий);

·   обладнання відділів обслуговування (стільці, трибуна, стелаж-вітрина, стіл-вітрина, шкільна дошка)

 

2012-2013 рр.

 

 

2012-2013 рр.

 

2012-2013 рр.

 

2500

 

 

500

 

700

 

2500

 

 

750

 

2000

Оформлення інтер’єру:

·   створення оазису природного ландшафту (квіти, зелень, живий куточок) ;

·   придбання живого куточка «Русалонька»

 

2012 р.

 

2014 р.

 

 

 

 

 

500

 

2000

Забезпечення відповідним обладнанням та сучасними засобами мас-медіа:

 

 

 

- комп’ютер

2014-2015 рр.

2000

1500

- придбання музичного центру

2014 р.

 

2000

- ігрова приставка

2013 р.

 

5000

- придбання мультимедійної дошки

2014р.

 

2000

- цифрова камера

2013 р.

 

8000

- формування фонду електронними виданнями

2012-2016 рр.

1000

 

- формування фонду Е-рідерами

2015 р.

3000

1000

- придбання програмного забезпечення з навчальними іграми

2012-2016 рр.

 

500

- поповнення фондів                                          

·         періодичними виданнями;

·         літературою.

2012-2016 рр.

 

4500

5000

 

  - придбання ігрового матеріалу:

·         настільні ігри

·         конструктори

·         спортивний інвентар

·         набори для творчості

 

2013-2015 рр.

2013р.

2015р.

2012 р.

 

 

200

200

400

      200

 

Інші заходи:

 

 

 

- проведення навчання, тренінгів в рамках Програми, нагородження переможців конкурсів та вікторин;

2012-2016 рр.

 

300

- видання рекламної продукції;

2012-2016 рр.

 

300

- наочне оформлення (книжкові виставки, інформаційні стенди).

2012-2016 рр.

 

500

ВСЬОГО

Загальна сума –  110 000.00 грн.

 

 

66 600

 

43 400

 

Стратегія реалізації Програми

Зміст

роботи

Форми роботи

Назва заходу

Користувачі

Термін

Відпові-дальний

 

категорії

 

1. Проведення маркетингової, соціологічної розвідки

Створити тимчасову творчу групу (ТТГ) колективу для підготовки реалізації проекту

 

 

 2012 р.        

Адмініст-рація

     Виявлення організацій, громадських об’єднань         м. Олександрії, які працюють з дітьми.   

      Залучення волонтерів  до роботи в рамках проекту:         

керівник проекту  домов-ляється про співпрацю з психологами міського упра-вління освіти, студентами училища культури, індус-тріального технікуму, фахів-цями Молодіжної громадської організації «Молодь» та  Козацького товариства «Козацький звичай»

Моніторинг

«Партнерство заради дітей»

Працівники освіти, культури та організації, що працюють   з дітьми

 

2012 р.

ТТГ колективу

 

Виявлення учбових закладів Олександрії, де функціонують комп’ютерні класи.

Моніторинг

«Партнерство в навчанні»

Працівники освіти

 

 

2012 р.

ТТГ колективу

 

 

2. Publik Relations

Налагодження кординаційних зв’язків з училищем куль-тури; медичним училищем; Індустріальним технікумом;Міською молодіжною гро-мадською організацією «Мо-лодь»; Громадською орга-нізацією Козацьке това-риство «Козацький звичай».

Моніторінг

по залученню волонтерів  до роботи в  рамках проекту

Анкетування

«Твоє відношення до волонтерської роботи»

Працівники освіти, культури та організації, що працюють   з дітьми

 

Протягом

дії проекту

ТТГ колективу

 

 

 

 

 

 

Співпраця з засобами масової інформації:

 

  «Про нас пишуть, говорять, показують» - інформація про здобутки бібліотеки в ЗМІ:

·      телепередача на КТМ та телеканалі   ТОВ «Телерадіокомпанія  «Контакт ЛТД

·      статті в місцеві газети;   

·      дитяча телепрограма «Промінці надії» на місцевому телебаченні «Олександрія»  

Різні вікові категорії

2012-2016 роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овдієнко Л.

Дмітрієва Н.

Цицерова Л

Забезпечення інформування громади міста про проект «Бібліомістечко - дитячий простір»

 

·      підготовка рекламних оголошень;

·      інформація на сайті

бібліотеки http://www.library.alexandriya.com/

та міської ради  http://alexandria.kr.ua/category/

·      інформацій в місцевій пресі та на місцевому телебаченні «Контакт»;      виготовлення буклетів:  

ü   «Місце   зустрічі

 бібліотека»;

ü   «Ми маємо, вміємо,

 можемо»;

ü   інформаційних

  дайджестів;

ü   листівок;

ü   методичних

  посібників.

Проведення презента-ційних заходів.

Школярі, організатори дитячого читання

 

2012-2016 роки

Овдієнко Л.

          Екскурсії

до дитячої бібліотеки:

v  «Будемо знайомі! Ми раді бачити усіх в бібліотеці!»;

до дитячого  Інтернет- центру:

v  «Перший раз WWW клас»;

v «Діти мають право на інформацію»

Школярі

 

2012-2016 роки

Цицерова Л

Волкова Г.

Додатко Н.

 

4. Комплекс загально-бібліотечних заходів

Оформлення відповідного інтер’єру бібліотеки

 

v природний ландшафт,

v живий куточок,

v інформаційні стенди, куточки

v виставки книг

Різні вікові категорії

2012-2013 роки

Адмініст-рація

   Модернізація парку комп’ютерної техніки в Інтернет - центрі.  

   Забезпечити відпо-відним обладнанням  та сучасними засобами мас-медіа

 

Придбати комп’ютер  та відповідні програми, що забезпечать учбові, пізнавальні інтереси дітей

-//-

 

2012-2016 роки

Адмініст-рація

   Створити відповідні зони з врахуванням заявленої діяльності та видів можливих захоплень та занять дітей:

    Спілкування з друзями через Інтернет, здійснення віртуальних мандрівок в різні куточки світу, пошук та читання книги в електронній бібліотеці, пошук цікавої та необхідної інформації, яка допо-може у навчанні.

 

 

 

  Знайомство з книгою, бібліотекою та розвиток уяви дітей через гру.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Допомога підліткам реалізовувати   їхню потребу в неформаль-ному спілкуванні.

 

 

Зони 

інформаційного комфорту:

 

 

 

 

v «Інформаційна планета 

          «КОМП'ЮТЕРІЯ»

·      оформлення інформаційних куточків, стендів,   виставок;

·      оформлення тек-накопичу-вачів та інформаційні бази даних;

·      оформлення папок - дос'є з фактографічною інформацією, інформ-кейсів  

·      створити Інтернет-куточок «Для вас, маленькі програмісти»

 

v Ігровий  майданчик «Казкова вітальня»:

створити   ігрові майданчики:

·      «Казковий дворик»;

·   «Музичний балаганчик»;

·   «Ігровий квартал» зякого можна  потрапити до:

o  -    творчої майстерні  

o  «Чарівний клаптик»;

  - театрально - творчої майстерні «Рукавичка»;

  -   Бюро добрих послуг  

    «Книжкова лікарня»

 

v  «Book-клуб»   -

створити кімнату люби-телів активного спіл-кування:

·      «Для  читайликів» -

діалоги, творчі зустрічі, круглі столи, літературні дебати, тематичні бесіди «по колу»

Учні мол.,

сер., ст. шк. віку

 

 

 

 

 

 

-//-

 

-//-

 

-//-

 

 

Учні сер. та ст.. шк. віку

 

 

 

 

Учні мол., сер.   шк. віку

-//-

-//-

-//-

 

-//-

 

Учні сер. та ст.   шк. віку

Учні мол.,   шк. віку

 

Учні сер. та ст.. шк. віку

 

 

 

2012-2016 роки

Колектив

бібліотеки

    Удосконалення комплектування фонду традиційними та не-традиційними носіями інформації з тематики проекту завдяки більш ефективної роботи за результатами аналізу використання фонду.

Щорічний аналіз фонду

«Вивчення укомплектованості і використання окремого підрозділу  книжкового фонду»         

Працівники

  бібліотеки

2012-2016  роки

Колектив

бібліотеки

 Вивчення використан-ня періодичних видань, що дасть змогу роз-ширити їх перелік, в тому числі на елек-тронних носіях.

Соціологічне дослідження

«Дитяча періодика в дзеркалі сьогодення»;

Учні

сер. та ст. шк. вік

2012 р.

Овдієнко Л.

Аналіз фонду

«Періодичне конфетті дитячої бібліотеки»

Бібліотекарі

2012 р.

Колектив

 бібліотеки

   Використання різно-манітних джерел попо-внення фонду друко-ваними виданнями та не традиційними носія-ми інформації

·      Дарунки авторів, читачів,  

                                спонсорів;

·      Книжкові магазини;

·      Обмінні фонди бібліотек;

·      Акції «Даючи дітям книгу – ви даруєте їм крила»; «Подаруй дітям радість - книгу!»; «Випускники школи - дитячій бібліотеці»

Працівники

бібліотеки

2012-2016 роки

Адмініст-рація.

 

   Розвиток бібліотеч-них фондів.

  З метою економії фіна-нсових ресурсів бібліотека приймати участь у створенні корпоративного каталогу на основі єдиного програмного за-безпечення.

  У подальшому перевести фонди на електронні носії інформації, на CD-ROMи, освоєння нових носіїв інформації, використання повнотекстових баз даних через Internet.

  Удосконалення розкриття фонду бібліотеки за допомогою традиційного довідково - біб-ліографічного апарату та електрон-них баз даних, досягнення повної відпові-дності ДБА до наявного бібліотечного фонду.

Бібліотекарі

2012-2016 роки

Адмініст-рація.

 

Вивчення інтересів та потреб юних корис-тувачів бібліотеки

Анкетування:

«Що ти читаєш сьогодні ?»;

 «Книга в твоєму житті»;

«Сучасний учень і книга»;

«Моє хобі читання»

Анкетування для молодших користувачів

«Я читач дитячої бібліотеки!»

Опитування

«Світ твоїх захоплень»; «Реклама  книг в бібліотеці: якою ви хотіли б її бачити?»

Бліц-опитування

«Book-симпатія»

Експрес-опитування

«Інтернет - послуги. Ваші потреби та ступінь їх задоволення»;

«Послуги бібліотеки. Якими їм бути?»

Читацьке інтерв`ю 

«Чому потрібні книги людству?»

Соціологічне досліждення

«Моя безпечна мережа: Інтернет очима дітей і підлітків»

«Бібліотека: погляд у майбутнє»

Школярі

Ст. шк. вік

Сер. шк. вік

Ст. шк. вік

Сер. шк. вік

 

Дошк. та учні

мол. шк. в.

 

Сер.шк.в.

 

Ст. шк. вік

 

Сер. та ст. шк. вік

 

 

Сер. та ст. шк. вік

 

Ст. шк. вік

 

 

Мол. шк. вік

 

Сер. шк. вік

 

Сер. та ст. шк. вік

 

2013р.

2014р.

2012 р.

2016р.

 

2015р.

 

 

2015 р.

 

2012 р.

 

2013р.

 

 

2014 р.

 

    2012р.

 

 

2012 р.

 

2015р.

 

  2016р.

 

Цицерова Л

Бовгиря Л

Маценко С

Бовгиря Л

 

Волкова Г.

 

 

РезніченкоО

 

Цицерова Л

 

Маценко С

 

 

Дмітрієва Н

 

Бовгиря Л.

 

 

Андрусенко

 

Додатко Н

 

Овдієнко Л

Зустрічі з шкільними вчителями, класними керівниками, виклада-чами навчальних зак-ладів та громадських об'єднань для обгово-рення результатів дія-льності  програми та підвищення рівня роботи

Година інформації

«5 хвилин для інформатора»

Організатори дитячого читання

Протягом дії проекту

Додатко Н.

 

Створення видавничої продукції  бібліотеки

Корисні поради

«Як подружитись з комп’ютером»

Рекомендаційний список літератури  

«Діти в інформаційному просторі»

 Інформаційна листівка

«Діти, бібліотека, Інтернет»

Вебліографічний рекомендаційний покажчик WEB-сайтів

«Для тех., кто хочет много знать и просто любит поиграть

Пам'ятки:

o  «П`ять шляхів до серця дитини»;

o  «Десять порад батькам маленького читача» (про культуру читання)

Методичні рекомендації, кнсультації

для працівників дитячих та шкільних бібліотек

o  «Основи інформаційної культури юного читача» - орієнтовна програма занять по формуванню інформаційної культури школярів»;

o  «Як виховати у дітей інтерес

до читання»

Матеріали з досвіду роботи з  читачами -дітьми бібліотек

o «Від традицій до новацій»;       

o «Мої думки про Інтернет»  

(Результати експрес-опитуван-ня, анкетування)

Елетронне видання

«Читати  модно!»

Відео-буклет

«Місце зустрічі - бібліотека»

   

Школярі

 

 

 

-//-

 

 

-//-

 

 

 

-//-

 

 

Батьки

 

 

 

 

 

 

Організатори дитячого читання

 

 

 

 

 

 

 

 

-//-

-//-

 

 

 

Школярі

 

-//-

2012-2016

роки

 Овдієнко Л.

 Колектив

бібліотеки

 

5. Заходи для користувачів на 2012 рік

Довідково-бібліографічне забезпечення

та формування інформаційної культури користувачів

Зміст

роботи

Форми роботи

Назва заходу

Користувачі

Термін

Відповідаль-ний

1

2

3

4

5

Бібліотечно-бібліографічні заняття

(для дітей 7-16 років)

Цикл занять для школярів «Дзвінок на бібліоурок»

Учні

1-9 класів

 

Щомісячно

Завідуючі

відділами

Бібліотечна школа Інтернет

«Комп'ютошка і Кº»

(для дітей 7-11 років)

Цикл занять для дітей молодшого шкільного віку

«Мамо, я іду в Інтернет!»

Мол. шк. вік

Щомісячно

Додатко Н

Комп’ютерна  ігротека                     «Веселі уроки Комп'ютошки»

(завершальне заняття)

-//-

 

ІІ кв.

Додатко Н

Бібліотечна школа Інтернет

  «ОНЛАЙНик і Кº»  

  (для дітей 12-16 років)

Цикл занять для підлітків

«Інтернет-грамотій і Кº»

Сер.та ст. шк.вік

2 р. на місяць

Дмітрієва Н.

Віртуальна подорож   «Мандрівка по Інформпланеті» (завершальне заняття)

Сер шк. в.

 

ІІ кв.

Дмітрієва Н

Подіум - дискусія                       «Інтернет-етика»               (завершальне заняття)

Ст.шк.вік

ІУ кв.

Дмітрієва Н

Індивідуальні  навчання користувачів

Цикл занять основам комп’ютерної грамотності та роботі в Інтерне – мережі

«Швидкий старт»

Учні

1-9 класів

 

Протягом року

Додатко Н Дмітрієва Н

Комплексні заходи з популяризації бібліотечно-бібліографічних знань

Тиждень бібліографії

«Читай – Місто Країни Мудрої книги!»

-//-

 

ІІ кв.

Овдієнко Л.,

    завідуючі

відділами

День інформації до Дня довкілля

«Ми всі господарі природи,

тож бережімо її вроду» 

-//-

 

ІІ кв.

Дмітрієва Н.

Тиждень Інтернету                    «Свято, довжиною в сім днів»

-//-

 

І кв.

Додатко Н.

 

Удосконалення обслуговування користувачів:  масова робота

«Я – громадянин України»

(національно-патріотичне виховання)

Цикл заходів

 

 

 

Свято державностідо Дня Незалежності «Україно, мій духмяний дивоцвіт, через терни йшла до волі стільки літ» 

Сер. шк. в.

ІІІ кв.

Цицерова Л

Конкурсно - розважальна прог-рама до  Дня ураїнського козацтва «Хай дзвенить козацька слава на розгонистих вітрах»

Сер. шк. в.

ІУ кв.

Цицерова Л

День пам′яті та надії            «День цей спогадом збережи..»

Учні

1-9 класів

ІІ кв.

Завідуючі

відділами

Година спогадів до Дня визволення Олександрії «Очима тих, хто був в бою»   

Ст. шк. в.

ІУ кв.

  Бовгиря Л.

 

«Барви рідного краю» (краєзнавство)

День краєзнавства до Дня рідного міста «Люблю той світ, що отчим краєм зветься»  

Учні

1-9 класів

ІІ кв.

Завідуючі

відділами

Немає переводу добрим звичаєм народу

(народознавство)

Бабусині посиденьки «Від народної скарбниці відве-ртатись не годиться»

Мол. шк. в.

Щоквар-тально

Резніченко О

«Нема прав без обов’язків»

 (правове виховання)

Тиждень правової освіти «Вивчай свої права – не забувай про обов`язки»

Учні

1-9 класів

ІУ кв.

Завідуючі

відділами

Історичний  калейдоскоп до  Дня Конституції «Україна – це держава, що іде до майбуття»  

Ст. шк. в.

ІІ кв.

Маценко С.

Здоров’я тіла та душі (здоровий спосіб життя)

Спортивно - ігрове свято «Міцними зростаємо - Україну звеселяємо»

Мол. шк. в.

ІІІ кв.

Андрусенко Т.

Лялькова вистава «Пригоди Капітошки»

Дошкільники

ІІІ кв.

Резніченко О

«Краса і біль України» (екологічне виховання)

Літературний - екологічний круїз до Дня Землі «Послухай голос Землі»

Мол. шк. в.

ІІ кв.

Волкова Г.

Година скорботи до річниці Чорнобильської  трагедії «Чорнобильський слід на землі, в долях, у душах»

Ст. шк. в.

ІІ кв.

Бовгиря Л.

«Дитяча країна милосердя»

Музично-розважальна програма  до Дня захисту дітей «Країна дитинства зове у танок»

Діти соціально-назахищені

ІІ кв.

Резніченко О

Дмітрієва Н.

Фольклорне свято «Свята Пасха йде до хати будем Великдень святкувати» 

Діти з фізичними вадами

ІІ кв.

Волкова Г.

Театралізований літературно-музичний концерт «Святий отче, Миколай, дітям гостинці роздай»

Діти соціально-назахищені

ІУ кв.

Волкова Г.

Тематичний вечір до Дня усиновлення «Щаслива хата, де дітей багато»

Діти соціально-назахищені

ІІІ кв.

Цицерова Л.

«Збираємо воєдино всю нашу родину»

(сімейне виховання)

Родинне свято «Від родини іде тепло сердець»

Сер. шк. в.

ІІ кв.

Бовгиря Л.

Дитячий ранок  «Мама, матінка, матуся, рідна ненечко моя»

Мол. шк. в.

ІІ кв.

Лобода О.

«Скарбниця книжкових розмаїть»

(на допомогу навчанню)

Бібліошоу до відкриття Всеукраїнського тижня дитячого читання       «Дитячі книжки – ніби ліхтарі на шляхах життя»

Сер. шк. в.

І кв.

Завідуючі

відділами

Шевченківські дні «У кожній думці Кобзаря живе могутня Україна»

Учні

1-9 класів

І кв.

Завідуючі

відділами

Літературна година з слайд-презентацією до Дня української писемності та мови «Звучи, рідна мова, на землі квітучій»

Ст. шк. в.

ІУ кв.

Додатко Н.

Літературний ранок до Міжнародного Дня рідної мови «Мово рідна, квітуй,  шануйся»

Мол. шк. в.

І кв.

Андрусенко Т.

«Книжкові  кучугури»

(зимове дозвілля)

        

Цикл заходів на зимових канікулах «Зимові канікули на повітряній кулі»

Учні

1-9 класів

І кв.

Завідуючі

відділами

Казкове театралізоване дійство «Струнка красуня лісова узимку творить нам дива»

Учні

1-9 класів

ІУ кв.

Дмітрієва Н.

«Тисяча книг і одне літо»

(літнє дозвілля)

 

Цикл заходів на літніх канікулах «Книжку влітку прочитай, в школі бали заробляй»

Учні

1-9 класів

ІІ-ІІІ кв.

Завідуючі

відділами

                       

 

              При щорічному оперативному плануванні на 2013-2016 роки форми і методи   діяльності будуть змінюватись, конкретизуватись, удосконалюватись.

 

  Очікувані позитивні результати:

Виконання Програми забезпечить:

·         Впровадження нових  ігрових заходів, які задовольняють запити громади (використає Інтернет-ресурси  та проектор при проведенні масових заходів за межами бібліотеки, ігри, онлайн-спілкування, консультування,  акції, використання мультимедійних технологій та інше);

·         збільшення кількості користувачів-дітей, які стануть прихильниками книги;

·         підвищення рівня інтелектуального розвитку та культури читання юних членів громади;

·         зниження рівня підліткової злочинності;

·         місцева громада отримає постійний кваліфікований доступ до актуальної інформації та  консультації фахівців з  питань організації дозвілля;

·         збільшення кількості осіб, які володіють комп’ютерною грамотністю;

·         об’єднання зусиль закладів освіти, культури, охорони здоров’я, громадських організацій з питань дозвілля дітей;;

·         поповнення бази  бібліотеки інформаційними і методичними матеріалами по даній проблемі;

·          збільшення кількість волонтерів.

 

           Отриманий досвід буде висвітлюватися на сторінках періодичних видань та узагальнено на сторінках інформаційного буклету і розміщено на  сайті міської ЦБС   http://www.library.alexandriya.com/.

Ця програма  буде корисною і цікавою для наших читачів, і принесе позитивні результати. Маємо надію, що організація особливого інформаційного-бібліотечного простору допоможе юним читачам стати інформаційно компетентними, забезпечить їх необхідними навичками роботи з інформацією і уміннями використовувати цю інформацію у власних інтересах.